Aj dohodárom môže vzniknúť nárok na úrazový príplatok

Aj dohodárom môže vzniknúť nárok na úrazový príplatok

Aj dohodárom môže vzniknúť nárok na úrazový príplatok

Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnancov pracujúcich na dohodu – tzv. dohodárov, že v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti (PN) v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania im môže vzniknúť nárok na úrazový príplatok. Ten im však vznikne len v prípade, ak im súčasne vznikne nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti alebo nárok na výplatu nemocenského z nemocenského poistenia a dohoda im v čase práceneschopnosti stále trvá. Na priznanie nároku je tiež potrebné, aby si zamestnávateľ splnil voči Sociálnej poisťovni oznamovacie povinnosti spojené s nahlásením pracovného úrazu.

Nárok na úrazový príplatok vzniká od prvého dňa uznanej PN a vypláca sa za kalendárne dni. Výška úrazového príplatku od prvého do tretieho dňa PN je 55 % denného vymeriavacieho základu a od štvrtého dňa je to 25 % denného vymeriavacieho základu.

Poškodený, čiže dohodár, ktorý je dočasne práceneschopný v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, požiada o úrazový príplatok predložením tlačiva Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti – diel II. v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa