Ako darovať 2 percentá

Legislatíva

Daňovníci majú aj tento rok možnosť darovať 2% zo svojich daní neziskovým organizáciám, občianskym združeniam či nadáciám. Fyzické a právnické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie, tak urobia priamo v daňovom priznaní. Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie dane, predložia daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane. Vyhlásenie je po novom možné podať iba na tlačive určenom finančnou správou.

Zmenou je, že zamestnanci tak musia urobiť na štruktúrovanom tlačive, ktorého Vzor vyhlásenia určila finančná správa. Zamestnanec, ktorému zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2017 predkladá vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane do 30.4.2018. Prílohou vyhlásenia je aj potvrdenie o zaplatení dane,ktoré vystaví zamestnávateľ najneskôr do 16.4.2018.

Občan či živnostník, ktorý podáva daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2017, je oprávnený v daňovom priznaní vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 2% sa má poukázať ním určenej organizácii. Môže poukázať aj 3%, ak v roku 2017 vykonával dobrovoľnícku činnosť v rozsahu najmenej 40 hodín. V takomto prípade je povinný doložiť aj písomné potvrdenie, ktoré je prílohou daňového priznania. Fyzická osoba môže darovať 2% (3%) len jednému prijímateľovi, pričom podiel zaplatenej dane je najmenej 3 eurá.

Spoločnosť, ktorá podáva daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2017, je oprávnená v daňovom priznaní vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane sa má poukázať ním určeným prijímateľom do výšky 1% zaplatenej dane. V prípade splnenia podmienky darovania 0,5% zaplatenej dane na verejnoprospešný účel môže prostredníctvom daňového priznania poukázať 2% dane. Právnické osoby môžu poukázať 1% (2%) aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8 eur.

Fyzické a právnické osoby si môžu zo zoznamu prijímateľov na rok 2018 vybrať neziskovú organizáciu, občianske združenie či nadáciu. Zoznam vedie Notárska komora SR a je verejne dostupný na stránke www.notar.sk, ako aj na portáli finančnej správy. Tí, ktorí si odložia podanie daňových priznaní, poukazujú podiel zaplatenej dane v predĺženom termíne, v ktorom budú podávať daňové priznanie (jún 2018).

Za minulý rok občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie takto získali zo zaplatenej dane právnických a fyzických osôb 64 miliónov eur. Podporiť činnosť týchto subjektov sa v roku 2017 rozhodlo viac ako 800 tisíc daňovníkov. Vyplýva to z výsledkov spracovania asignácie dane za rok 2017. Celkovo daňovníci darovali o 2 milióny eur viac ako rok predtým.

Zdroj: Finančná správa SR