Čo prinesie Brexit? Odhad vplyvu Brexitu na slovenskú ekonomiku

Čo prinesie Brexit? Odhad vplyvu Brexitu na slovenskú ekonomiku

Čo prinesie Brexit? Odhad vplyvu Brexitu na slovenskú ekonomiku

Výsledok referenda o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej Únii prekvapil. Oslabenie libry na 31-ročné minimum a prepad akciových trhoch predznamenáva zhoršenie ekonomických vyhliadok v Británii aj EÚ.

V reakcii na výsledok referenda britská libra oslabila voči doláru o 12 % pod úroveň 1,29, čo ja najnižšia hodnota za posledných 31 rokov. Svetové akciové indexy sa prepadli pod vplyvom veľkých výpredajov. Najviac poklesli európske a britské trhy, no oslabili aj americké a ázijské burzy. Hoci svetové britské firmy v dôsledku oslabenia libry po týždni vymazali straty (napr. index FTSE 100), menšie domáce britské spoločnosti sa už nezotavili (index FTSE 250). Neistota na trhoch vytlačila cenu zlata na tohtoročné maximá. Ropa krátkodobo poklesla len mierne o 3,5 dolára na 47,5 USD/barel, neskôr opätovne dosiahla cenu tesne pod 50 USD/barel.

Investori momentálne presúvajú aktíva do bezpečia. Úročenie dlhopisov jadrových krajín eurozóny pokleslo a investori očakávajú dlhodobo pomalší rast produktivity v celej Európe. Naopak výnosy na dlhopisoch krajín periférie vzrástli kvôli zvýšenej obave o budúcom usporiadaní EÚ. Úroky na slovenských dlhopisoch sa prakticky nezmenili. Britská aj európska centrálna banka vyjadrili pripravenosť zasiahnuť v prípade pokračovania finančných turbulencií.

Veľká Británia je našim siedmym najvýznamnejším obchodným partnerom. Vlani do nej smerovalo 5,5 % vývozu Slovenska. Náš export prevyšuje import o viac než 2,7 mld. Eur, čo je druhý najväčší prebytok obchodnej bilancie SR. Oslabenie libry voči euru predraží vývoz a naopak zlacní import z Veľkej Británie. Z našich najvýznamnejších obchodných partnerov majú najsilnejšie hospodárske väzby s Britániou Nemecko, Poľsko, Francúzsko a Holandsko.

Takmer polovicu exportu do Veľkej Británie tvoria automobily. Veľká Británia je druhým najväčším exportným trhom pre naše automobilky a každé siedme auto vyrobené na Slovensku smeruje za Lamanšský prieliv. Ďalšou dôležitou vývoznou položkou je elektronika a to najmä televízory. Automobily rovnako ako elektronika patria medzi produkty citlivo reagujúce na cenové zmeny. Depreciácia libry zníži atraktivitu a dostupnosť našich produktov pre britských spotrebiteľov. Zároveň ide o produkty dlhodobej spotreby, nákupy ktorých spotrebitelia odkladajú ako prvé, alebo inak, dopyt po týchto tovaroch je výrazne procyklický. Podľa MMF 1 Brexit zasiahne najviac finančný sektor a priemyselnú výrobu s vysokou pridanou hodnotou. Najviac farmaceutický, letecký a automobilový sektor, teda odvetvia s rozvetvenou dodávateľskou štruktúrou prepojenou s krajinami EÚ.

Brexit negatívne zasiahne slovenskú ekonomiku prostredníctvom viacerých kanálov. Spomalenie britskej ekonomiky bude mať priamy dopad na našich exportérov. Výraznejší efekt však naša ekonomika pocíti sekundárne prostredníctvom spomalenia našich hlavných obchodných partnerov. Dôležitý bude aj vplyv z nárastu neistoty a oslabenia dôvery investorov aj spotrebiteľov najmä v Británii, ale i ostatných krajinách EÚ. Posilnenie eura voči libre a menám okolitých krajín zhorší cenovú konkurencieschopnosť slovenských exportérov. V našich scenároch neuvažujeme so zmenou v menovej politike BoE a ECB, masívnymi pohybmi na trhu práce v Británii ani zmenami v rozpočtových politikách EÚ.

Zdroj: Ministerstvo financií SR