Tvrdá pravda: škola z vás dobrého účtovníka nespraví

Tvrdá pravda o účtovníkoch

Mnohí z nás sa ženú do škôl, drú lavice päť rokov, vyjdú zo školy a... Sú bez práce. Ako to? Nedala im škola za 5 rokov nič užitočné? Nepripravila ich na skutočný trh?

Maturant verzus pracant

Dvaja kamaráti sa rozhodnú po strednej škole, že budú účtovníkmi. Jeden z nich ide účtovníctvo študovať na VŠ a druhý ide pracovať do účtovníckej firmy. Ubehlo 5 rokov – ktorý z nich je na tom lepšie?

Maturantovi sa môže zdať ľahšie ísť na školu, než si hľadať prácu. Získa čas a oddiali si zodpovednosť. Prirátajme si benefity – študentské zľavy v obchodoch či vlaky zadarmo a začne to dávať zmysel. Kým vysokoškolákov kamarát mukluje od rána do večera za málo peňazí, on si užíva štvordňový víkend a neskoré vstávanie.

Čo si však vysokoškolák neuvedomuje je, že keď doštuduje, bude presne tam, kde jeho kamarát teraz. Bude pracovať veľa a zarábať málo – pretože to, čo má hodnotu, sú skúsenosti. Áno, bez pochyby bude vysokoškolák ovládať obchodný zákonník, no za ten čas sa ho naučil aj jeho kamarát. Vysokoškolák sa naučí, za čo zodpovedá ktorý úrad. No jeho kamarát sa to naučil v práci – a dostával za to zaplatené.

Účtovníkom za rok alebo aj za päť

Z našich skúseností trvá rok až rok a pol, kým sa z absolútneho laika stane účtovník, ktorý môže predávať svoje služby. Povedzme, že po škole to môže trvať pol roka. Proti sebe tak stále stojí rok a pol verzus päť a pol roka.

Výhody štúdia sú neodškriepiteľné a ak navyše máte šťastie na kvalitných pedagógov, môžete nájsť skvelý zdroj inšpirácie. Plus získate obrovské množstvo kontaktov a často priateľov na celý život. Ak chcete študovať, no nechcete sa po škole ísť hlásiť na úrad práce, riešenie existuje.

Ako študenti si môžete dovoliť ísť na stáž – platenú či neplatenú, to je jedno. Absolvent s dvomi rokmi praxe je omnoho cennejší ako absolvent bez praxe. Je to náročné. Vzdať sa vyspávania, pártyživota a ničnerobenia nie je ľahké. Ale ak ste nastavení prijímať výzvy, nič vás nemôže zastaviť na ceste byť najlepší.

Tvrdá pravda

Dobrým účtovníkom iba so školským vzdelaním nebudete nikdy. Bez školy môžete byť dobrým účtovníkom úplne bez problémov. Jediné, na čom záleží, je vaša chuť pracovať na sebe. Samovzdelávať sa. Byť lepší ako ostatní. Každému vyhovuje iná cesta – bez skúseností však nikdy nezarobíte ani korunu.

Škola z vás dobrého účtovníka nespraví. Vaša chuť pracovať na sebe áno..