Vylúčená povinnosť zamestnávateľom a zamestnancom platiť poistné na sociálne poistenie

Vylúčená povinnosť zamestnávateľom a zamestnancom platiť poistné na sociálne poistenie

Vylúčená povinnosť zamestnávateľom a zamestnancom platiť poistné na sociálne poistenie

Viete podľa Zákona o sociálnom poistení, kedy zamestnávateľ a zamestnanec neodvádzajú niektoré fondy na sociálne poistenie? Prinášame Vám prehľad podľa § 140 Zákona o sociálnom poistení, ktorý hovorí za akých podmienok je vylúčená povinnosť platiť poistné.

Zamestnanec, povinne nemocensky poistená a povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne nemocensky poistená osoba, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba a dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti nie sú povinní platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti

  • v období, počas ktorého sa im poskytuje materské,
  • od prvého dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby uvedenej v § 39 ods. 1 písm. a) alebo potreby osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa uvedené v § 39 ods. 1 písm. b) do skončenia potreby tohto ošetrovania alebo potreby tejto starostlivosti, najdlhšie do desiateho dňa potreby tohto ošetrovania alebo potreby tejto starostlivosti.

Zamestnanec nie je povinný platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti ani v období, počas ktorého je uznaný za dočasne práceneschopného, v období, počas ktorého sa vypláca rehabilitačné alebo rekvalifikačné, a v období, počas ktorého má ospravedlnenú neprítomnosť v práci z dôvodu jeho účasti na štrajku.

Zamestnávateľ nie je povinný platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie, poistné na garančné poistenie, poistné na poistenie v nezamestnanosti a poistné do rezervného fondu solidarity v období, počas ktorého jeho zamestnanec nie je povinný platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti.

Zdroj: Zákon o sociálnom poistení