7 stereotypov o účtovníkoch, ktorým ľudia veria do dnes

Skutočný účtovník

Máte pred očami obraz filmového účtovníka s ceruzkou za uchom, zeleným šiltom a podviazanými rukávmi? Pozrite sa, ako pracuje skutočný účtovník.

Mýtus: Na účtovníkovom stole sú kopy papierov

Skutočnosť: Pravda je taká, že aj účtovníci žijú v treťom tisícročí. Kde sa dá, používajú digitálne technológie – účtujú softvérovo, komunikujú mailom, úrady vybavujú elektronicky a v tímoch používajú nástroje na project management.

Mýtus: Účtovníctvo je old-schoolová profesia

Skutočnosť: V skutočnosti každý účtovník musí mať prst na tepe doby. Bez smartfónu, notebooku a internetu by toho veľa nenaúčtoval. Navyše, neustále musí sledovať zmeny v zákonoch, konzultovať s úradmi a byť na príjme pre svojich klientov.

Mýtus: Byť účtovníkom je nudný job

Skutočnosť: V tejto profesii sa stretnete s obrovským množstvom rôznorodých úloh. Každý klient je z iného odvetvia a tak sa nevyhnutne naučíte aj čo-to z mnohých oblastí podnikania. Okrem toho, mnohí účtovníci mesačne navštevujú svojich klientov, aby mali po ruke všetky aktuálne doklady. Čo nás privádza k ďalšiemu mýtu...

Mýtus: Vysedávanie v kancli

Skutočnosť: Okrem návštev klientov v rôznych kútoch krajiny musia účtovníci často komunikovať s úradmi. Väčšinou sa to dá elektronicky či poštou, no aj úrad je len človek a občas ho treba ísť navštíviť osobne. Preto účtovníci nabehajú celkom slušné množstvo kilometrov mimo svojej kancelárie.

Mýtus: Účtovníci sú introverti

Skutočnosť: Nemyslíme si, že introvertnosť alebo extrovertnosť sú určujúcim faktorom pre zamestnanie. Je však pravda, že účtovník sa bez komunikácie neuživí a tak musí disponovať určitými zručnosťami. Zvládnuť rozrušeného klienta či asertívne komunikovať s úradníkmi sú úlohy, pri ktorých musí ísť uzavretosť bokom.

Mýtus: Bez matematiky to nejde

Skutočnosť: Pre účtovníctvo vám stačí rozumieť základným matematickým úkonom. Žiadne kvadratické rovnice ani grafy. Omnoho dôležitejšia je precíznosť a schopnosť skladať drobné kúsky dokopy. Vyznať sa v tisíckach rôznych dokumentov a správne ich spracovať, to je skutočné majstrovstvo.

Mýtus: Kreatívny účtovník skryje všetko

Skutočnosť: Týmto mýtom asi zarmútime zopár podnikateľov, no účtovník naozaj nedokáže skryť všetko. Môže vám poradiť, ako optimalizovať vaše náklady. Poradí vám, čo sa dá a čo sa nedá, no aj on sa musí riadiť zákonmi. Pravidlá platia pre všetkých rovnako.