Ekonomická agenda a internet

Internet je dnes bežnou súčasťou nášho súkromného aj pracovného života. Vďaka internetu dnes vieme získavať mnohé informácie oveľa rýchlejšie ako kedykoľvek v minulosti, internet nám šetrí čas, internet nám pomáha navzájom komunikovať, na internete nakupujeme.

V čom nám vie internet pomôcť pri spracovaní ekonomickej agendy, t.j. najmä pri spracovaní miezd a účtovníctva? Základom pre spracovanie miezd a účtovníctva je kvalitný ekonomický softvér. Výrobcovia ekonomických aplikácií stále rozširujú ich funkcie a možnosti. Vďaka internetu získava používanie programov na spracovanie miezd a účtovníctva funkcie, ktoré nám vedia uľahčiť našu každodennú prácu.

Bežnou praxou je sťahovanie nových verzií z internetu, takže ich máme k dispozícii skôr ako v minulosti, keď sa aktualizácie posielali poštou. Tie lepšie programy si sami skontrolujú dostupnosť novej verzie a sami vykonajú jej inštaláciu, vďaka čomu máme vždy istou práce s najnovšou verziou programu a aktuálnou legislatívou.

Samozrejmosťou, ktorú dnes väčšina užívateľov ekonomických programov očakáva, je príprava súborov pre ich odoslanie do zdravotných poisťovní, do Sociálnej poisťovne, na daňový úrad a prepojenie s bankou. Vďaka týmto funkciám, internetu a elektronizácii štátnej správy je dnes komunikácia s inštitúciami štátnej správy oveľa rýchlejšia a efektívnejšia.

Toto všetko sú čiastkové príspevky ekonomických aplikácií klasického charakteru, ktorých typickým predstaviteľom sú najmä aplikácie na platforme Windows. Avšak dnes, 20 rokov od vzniku internetu, by sme očakávali možnosť využitia ekonomickej aplikácie kedykoľvek a odkiaľkoľvek prostredníctvom internetu. Výrobcovia ekonomického softvéru pamätajú aj na túto možnosť a vďaka rozšíreniam hardvérových a softvérových možností operačných systémov a jednotlivých ekonomických aplikácií ponúkajú aj vzdialený prístup k ekonomickým aplikáciám. V takomto prípade je systém nainštalovaný na centrálnom serveri a prostredníctvom vzdialeného pripojenia na daný server s ním môžeme pracovať. Takéto riešenie nám poskytuje väčšiu flexibilitu, ktorú ocenia najmä organizácie s väčším počtom pobočiek. Na druhej strane u takéhoto riešenia musíme počítať s vyššou cenou.

Najnovšie ekonomické aplikácie idú vo využití internetu ešte oveľa ďalej. Dnes už existujú aj čisto internetové ekonomické aplikácie. Na začiatku to boli najmä rôzne fakturačné a platobné moduly, avšak dnes nájdete na trhu už aj komplexné internetové aplikácie, ktoré Vám poskytnú profesionálne riešenie pre komplexné spracovanie miezd a účtovníctva a to za veľmi priaznivú cenu, ktorá nie je vyššia ako cena klasických ekonomických programov.

Výhodou čisto internetovej ekonomickej aplikácie je najmä fakt, že nemusíte nič sťahovať a inštalovať. Jednoducho program iba používate a o aktuálnosť aplikácie sa stará prevádzkovateľ príslušného internetového riešenia. Takéto riešenia sú ideálnym pracovným nástrojom najmä pre outsourcingové firmy, ktoré vykonávajú spracovanie miezd a účtovníctva pre svojich klientov.

Po stránke bezpečnosti sú internetové aplikácie veľmi dobre zabezpečené. Ich prevádza je realizovaná cez zabezpečený protokol s podporou kódovania dát. Samozrejmosťou je overovanie prístupu k aplikácii prístupovým menom a heslom a ďalšie nadštandardné ochranné prvky ako napríklad emailová notifikácia.

Ak si uvedomíme čo všetko nám dnes internet poskytuje, je len otázkou času, kedy všetky ekonomické aplikácie budú k dispozícii ako čisté internetové riešenia.

Na budúce si povieme niečo o jednotlivých výhodách a nevýhodách internetových ekonomických aplikácií.