Odpisovanie majetku po novom

Odpisovanie majetku po novom

Novela zákona o dani z príjmov zmenila niektoré pravidlá a povinnosti zdaňovania príjmov právnických osôb. Spresňuje douplatňovanie odpisov z prenajatého majetku po skončení doby odpisovania. Menia sa pravidlá aj pri odpisoch majetku, pri ktorom je zostatková cena daňovým výdavkom len do výšky príjmov (výnosov) z predaja.

Odpis majetku poskytnutého na prenájom

Prenajímateľ zahrnie do daňových výdavkov odpisy z hmotného majetku poskytnutého na prenájom najviac do výšky časovo rozlíšenej sumy príjmov (výnosov) z prenájmu tohto majetku prislúchajúcich na príslušné zdaňovacie obdobie.

Novelou zákona o dani z príjmov dochádza k spresneniu douplatňovania odpisov z prenajatého majetku po skončení doby odpisovania:

  • do výšky ročného odpisu vypočítaného ako pomer vstupnej ceny a doby odpisovania ustanovenej pre príslušnú odpisovú skupinu, ak daňovník používa majetok na svoju činnosť,
  • do výšky príjmov z prenájmu, ak daňovník majetok naďalej prenajíma.

Do novely platilo: daňové odpisy prenajímaného majetku sa zahrnú do daňových výdavkov iba do výšky príjmov z prenájmu.

Novela:
  • spresňuje výpočet daňového odpisu, ktorý sa porovnáva s príjmami z prenájmu,
  • berie sa do úvahy rozsah a doba prenájmu majetku v danom roku. Ak je hmotný majetok poskytnutý na prenájom iba z časti alebo len časť zdaňovacieho obdobia, výška odpisov zahrnovaných do daňových výdavkov prenajímateľa sa určí podľa rozsahu alebo doby prenájmu tohto majetku.

PRÍKLADY:

Ak sa prenajíma iba 50 % hmotného majetku a ročný odpis tohto majetku je 2 000 eur, pre uplatnenie daňových odpisov sa porovnáva 50 % ročného odpisu (1 000 eur) s príjmami z prenájmu. Ak doba, počas ktorej sa majetok prenajíma, je 5 mesiacov, pričom ročný odpis je 1 500 eur, pre uplatnenie daňových odpisov sa porovnáva 5/12 ročného odpisu (625 eur) s príjmami z prenájmu.

Odpis majetku, pri ktorom je zostatková cena daňovým výdavkom len do výšky príjmov (výnosov) z predaja

Daňovým výdavkom je zostatková cena alebo pomerná časť zostatkovej ceny hmotného majetku a nehmotného majetku pri jeho predaji. Zákon definuje že pri predaji taxatívne vymedzeného majetku (napr. osobné automobily, budovy a stavby zaradené do odpisovej skupiny 6) môže byť zostatková cena daňovým výdavkom len do výšky príjmov (výnosov) z predaja.“

Novela umožňuje daňovníkovi v zdaňovacom období v ktorom dôjde k predaju takéhoto majetku, uplatniť do daňových výdavkov odpis, vo výške ktorá pripadá na počet celých mesiacov toho zdaňovacieho obdobia počas ktorého majetok účtoval, alebo evidoval.

Zároveň sa v tejto súvislosti spresňuje výpočet zostatkovej ceny a zaokrúhľovanie pomernej časti ročného odpisu na celé eurá nahor.

Vyššie uvedené prvýkrát daňovníci aplikujú pri podaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie 2015.

Zdroj: Finančná správa SR