Pracovná cesta

Pracovná cesta

Viete, či Vás zamestnávateľ môže vyslať na pracovnú cestu príkazom? Musí sa k pracovnej ceste vyjadriť aj zamestnanec? Ako sa k téme pracovnej cesty stavia Zákonník práce?

Pre bližšie informácie týkajúce sa pracovnej cesty Vám prinášame prehľad podľa Zákonníka práce a z neho prislúchajúci § 57.

Zamestnávateľ môže zamestnanca vyslať na pracovnú cestu mimo obvodu obce pravidelného pracoviska alebo bydliska zamestnanca na nevyhnutne potrebné obdobie len s jeho súhlasom. To neplatí, ak vyslanie na pracovnú cestu vyplýva priamo z povahy dohodnutého druhu práce alebo miesta výkonu práce alebo ak možnosť vyslania na pracovnú cestu je dohodnutá v pracovnej zmluve. Na pracovnej ceste zamestnanec vykonáva prácu podľa pokynov vedúceho zamestnanca, ktorý ho na pracovnú cestu vyslal.

Zamestnanca môže počas dočasného pridelenia k užívateľskému zamestnávateľovi vyslať na pracovnú cestu len užívateľský zamestnávateľ. Na účely vyslania na pracovnú cestu podľa prvej vety sa užívateľský zamestnávateľ považuje za zamestnávateľa dočasne prideleného zamestnanca.

Zdroj: Zákonník práce