Syndróm vyhorenia ohrozuje aj účtovníkov. Ste oukej?

Syndróm vyhorenia

Sedíte pred monitorom štrnástu hodinu a vyzerá to, že zajtra vstávate... vlastne dnes vstávate zase na šiestu.

Ako ho spoznáte?

Prvým znakom je workoholizmus. Pocit, že všetka vaša práca je na nič a musíte ju robiť dvakrát lepšie. Strávite pri zadaní nadbytočný počet hodín, no aj tak so sebou nie ste spokojní. Postihnutý človek stráca iný zmysel života než prácu a venuje jej všetok možný čas. Onedlho prichádza chronická posadnutosť prácou a vy už nevládzete odolať nutkaniu klikať do počítača.

Ak ste prešli touto fázou, začínate byť čoraz menej spoločenský a uchyľujete sa k nepríjemnému správaniu – sarkazmus, agresia, urážky. Kolegovia s vami neradi trávia čas a vy sa tiež cítite lepšie sám. Hlavným príznakom tohto obdobia je stres. Prichádzajú problémy so spaním. Mnoho ľudí sa v tejto fáze uchýli k alternatívnym riešeniam – tabletky na spanie alebo alkohol. Všetky príznaky nepriaznivo pôsobia na vaše telo.

Posledné štádium je úplný obrat - neviete sa prinútiť k práci ani k pohybu. Ste znechutení čo i len myšlienkou na akúkoľvek aktivitu. Objavuje sa celková apatia alebo depresie. V krajných prípadoch nechuť k životu.

Ako mu prechádzať?

Zásadou je bojovať proti stresu. Stres totiž priamo vedie k vyhoreniu. Vieme, že práce je veľa a treba ju robiť. Ak pracujete dlho, po ôsmych hodinách si doprajte aspoň hodinovú pauzu na regeneráciu. Vyvenčite psa, objednajte si jedlo alebo si len na chvíľu ľahnite v tichu a tme. Po veľmi nabitom období je ideálne vziať si pár dní voľna na celkovú psychickú aj fyzickú regeneráciu.

Po práci by ste si mali aktívne oddýchnuť a na konci dňa si užiť poriadny spánok. Tabletky na spanie nie sú tá správna voľba, ak ide o kvalitný spánok. Namiesto nich môžete použiť tradičnú kuchyňu starých mám – teplé mlieko s medom, prípadne masáž od vášho partnera.

Ste oukej?

V týchto desiatich vyhláseniach nájdite všetky, s ktorými sa stotožňujete:

  1. Keď si v nedeľu spomeniem, že zajtra musím ísť do práce, totálne stratím náladu.
  2. Keby som mal/a možnosť odchodu do dôchodku, urobím to hneď zajtra.
  3. Neznášam spolupracovníkov, ich reči sú na nevydržanie.
  4. To ako ma dráždia kolegovia nie je nič oproti tomu, ako ma vedia vyviesť z miery klienti.
  5. Práca s ľuďmi ma ubíja, odčerpáva mi energiu.
  6. Za posledné 3 mesiace som odmietol/a účasť na vzdelávacích kurzoch, seminároch a teambuildingoch.
  7. Svoju prácu zvládam mechanicky, už ma nič nemôže prekvapiť.
  8. O svojej práci sa len ťažko dozviem niečo nové.
  9. Na konci pracovného dňa som tak unavený/á, ako po šichte v uhoľnej bani.
  10. Mám pocit, že už je len málo vecí, z ktorých sa dokážem naozaj radovať.

Ak ste súhlasne prikývli aspoň pri siedmich, môžete mať nábeh na vyhorenie. Naša rada - dajte si horkú čokoládu, pustite si obľúbenú hudbu a na chvíľu vypnite. Potom môžete opäť veselo a zdravo roztáčať kolesá kapitalizmu :)