Zamestnávatelia, pozor na chyby pri registrácii dohodárov

Zamestnávatelia, pozor na chyby pri registrácii dohodárov

Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnávateľov na pomerne časté chyby pri registrácii zamestnancov pracujúcich na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Najčastejšie dochádza k chybám pri prihlasovaní a odhlasovaní dohodárov v prípade, ak majú uzatvorené viaceré dohody u jedného zamestnávateľa. Ak má zamestnanec u jedného zamestnávateľa dva právne vzťahy (napríklad dve dohody o vykonaní práce), je potrebné prihlásiť ho z oboch právnych vzťahov. Zamestnávatelia zvyknú prihlásiť takýchto zamestnancov len raz, čo nie je správne.

Ak má zamestnávateľ uzatvorené s jedným zamestnancom dve po sebe nasledujúce dohody (teda nejde o predĺženie prvej dohody dodatkom), je povinný tohto zamestnanca z prvej dohody odhlásiť a následne ho prihlásiť na druhú dohodu.

Zamestnávatelia nepostupujú správne ani pri oznamovaní typu zamestnanca. Je potrebné rozlišovať pravidelný mesačný príjem a nepravidelný príjem; ďalej to, či osoba, ktorá má uzatvorenú dohodu, je poberateľom starobného, invalidného, výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku a tiež skutočnosť, či ide o dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti, prípadne o dohodu o brigádnickej práci študenta. Presné číselné kódy typu zamestnanca sú definované v Poučení na vyplnenie Registračného listu FO, prostredníctvom ktorého zamestnávateľ zamestnanca do Sociálnej poisťovne prihlasuje.

Zdroj: Sociálna poisťovňa