Pri platbách nezabúdajte na správne identifikačné údaje

Pri platbách nezabúdajte na správne identifikačné údaje

Pri platbách nezabúdajte na správne identifikačné údaje

Sociálna poisťovňa pripomína fyzickým a právnickým osobám, aby pri všetkých platbách (bankovým prevodom, platbou prostredníctvom poštovej poukážky a pod.) uvádzali úplne a správne variabilný a špecifický symbol. Do Sociálnej poisťovne prichádzajú platby bankovým prevodom aj poštovou poukážkou, ktoré nemajú úplné identifikačné údaje.

Odvádzateľ sa pri platbe identifikuje prostredníctvom variabilného symbolu, a ak tento údaj nevyplní alebo ho vyplní nesprávne, Sociálna poisťovňa aj napriek dodatočnému preverovaniu nemusí jednoznačne zistiť, od koho a za akým účelom finančnú čiastku prijala. Sociálna poisťovňa môže neskôr manuálne platbu identifikovať napr. na základe upozornenia odvádzateľa a predloženia dokladov o úhrade. Ak Sociálna poisťovňa platbu nedokáže identifikovať, vráti ju na účet, z ktorého bola uhradená, resp. na adresu odvádzateľa, ktorá je uvedená v poštovej poukážke alebo v pokladničnom doklade, a odvádzateľovi poistného tak môže vzniknúť nedoplatok. Aj od správne a včas uhradených platieb zo strany klienta totiž priamo závisí, aby si Sociálna poisťovňa splnila povinnosti a vyplatila mu dávky zo sociálneho poistenia, na ktoré má nárok.

Je to dôležité nielen preto, aby sa občania nestali dlžníkmi a vyhli sa pokutám či dokonca exekúciám, ale aj preto, aby v budúcnosti nemali problémy s prípadnými nárokmi na niektoré dávky zo sociálneho poistenia. Neplatenie poistného riadne a včas totiž môže mať za následok, že v budúcnosti nesplnia podmienky na priznanie týchto dávok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa